- Strona pocz±tkowa
- Jennifer Blake HiszpaśÂ„ska serenada
- Langan Ruth Korsarska rapsodia
- McCoy Max Indiana Jones i pusta ziemia
- Manuela Gretkowska Silikon
- Wyspa namiętnoÂści
- Carol Higgins Clark Festa Di Nozze Con Briv
- Aleksander SośÂ‚śźenicyn Jeden dzieśÂ„ Iwana Denisowicza
- Dć™bski Eugeniusz Aksamitny Anschluss
- MA15_ _Millennial_Rites
- Frederic Pohl Cykl Saga o Heechach (4) Kroniki Heechów
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- ninue.xlx.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ogórki, saÅ‚atÄ™, szpinak myje siÄ™ wodÄ…, której temperatura nie powinna przekraczać 15°C
spłukując je, albo zanurzając w zbiorniku.
Warzywa po oczyszczeniu poddaje się sortowaniu, które polega na podzieleniu ich na
wybory, zgodne z obowiÄ…zujÄ…cymi normami. Sortowanie przeprowadza siÄ™ te\ w celu
wyeliminowania warzyw niekształtnych, uszkodzonych, z objawami chorobowymi lub
śladami działania opryskiwania czy szkodników. Warzywa poddaje się kalibrowaniu, czyli
ocenie według ich wielkości. Pomidory sortuje się na trzy klasy: Ekstra I, gdzie średnica
poprzeczna owocu wynosi 45-60 mm, Ekstra II, w której średnica nie mo\e być mniejsza ni\
35 mm, zaś w wyborze Ekstra III są owoce o średnicy mniejszej ni\ 35 mm. Warzywa mo\na
sortować ręcznie, bądz mechanicznie.
Po obróbce uszlachetniającej warzywa pakuje się najczęściej w skrzynki drewniane,
plastykowe lub opakowania kartonowe, zalecane zwłaszcza dla sałaty, pomidorów i ogórków.
Do skrzynek znacznie płytszych, których pojemność wynosi 10kg (połówki) pakowane
są warzywa bardziej delikatne, miękkie, np. pomidory oraz szybko zagrzewające się, np.
fasola szparagowa. Obecnie rozró\nia się trzy rodzaje skrzynek drewnianych i są to:
- jedynka o pojemności 25 kg i wymiarach: 33 cm wysokości, 40cm szerokości, 50 cm
długości, składająca się z czterech rzędów sztachetek po bokach, gdzie odstęp (a\ur)
miedzy pierwszą a drugą deszczułką od góry wynosi 3 cm, a pozostałe mają po 2cm,
- dwójka (połówka) o pojemności 10-12 kg i wymiarach: 15 cm wysokości, 40 cm
szerokości, 50 cm długości, składająca się z dwóch rzędów sztachetek po bokach,
- trójka o pojemności 5-7 kg, o wymiarach: 6,5 cm wysokości, 40 cm szerokości, 50 cm
długości, składająca się z jednego rzędu deszczułek po bokach.
Warzywa mogą te\ być pakowane w inne opakowania np. perforowane worki foliowe
(papryka).
Opakowania jednostkowe zawierajÄ… odwa\one porcje, przeznaczone do sprzeda\y
detalicznej. Opakowaniami jednostkowymi są między innymi tacki, siatki, torebki foliowe,
a ich pojemność wynosi 0,25 kg-1,0 kg. Opakowanie powinno chronić warzywa przed
uszkodzeniem, wysychaniem i zapewnić im najlepszą jakość przechowywania, dlatego te\
nale\y je dostosować do rodzaju warzyw, np. pomidory, cykorię, krótkie owoce ogórka
układa się na tackach i owija termokurczliwą folią. Długie owoce ogórka pakowane
są pojedynczo w folię, przez co zmniejsza się transpirację owoców.
W uprawie pod osłonami uprawia się wiele gatunków warzyw poni\ej przedstawiono
niektóre z nich.
Pomidor jest uprawiany zarówno w szklarniach jak i wysokich tunelach foliowych. Pomidory
w szklarniach uprawiane są najczęściej w terminie wiosennym od lutego do lipca, lub
jesiennym od lipca do grudnia. Mo\liwa jest uprawa całoroczna, ale koszty ogrzewania
i doświetlania w miesiącach zimowych są bardzo wysokie. Uprawa w tunelach ogrzewanych
najczęściej rozpoczyna się w cyklu wiosennym od połowy marca, a w jesiennym od lipca.
W nieogrzewanych tunelach pomidory sadzi się na przełomie kwietnia i maja. W uprawie
przewa\ają odmiany mieszańcowe (F1), które powinny charakteryzować się wczesnym
wchodzeniem w okres owocowania, odpornością na niektóre choroby, kulistym lub
zbli\onym do kulistego kształtem, brakiem zielonej piętki, odpornością na transport oraz
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
37
wysokimi walorami smakowymi. W sprzeda\y znajduje się aktualnie wiele odmian, wybór do
uprawy jest zale\ny od odległości rynku zbytu, cyklu uprawowego, sposobu uprawy, popytu
i innych. Przykładowe odmiany do uprawy pod osłonami: Celena F1, Bisena F1, Remiz F1,
Kos F1, Carmello F1, Akord F1, Atut F1, Dukat F1, Jowisz F1.
Czynniki środowiskowe w uprawie pomidora
Optymalna temperatura w uprawie pomidora jest zale\na od fazy rozwojowej rośliny
i intensywnoÅ›ci Å›wiatÅ‚a (wynosi od 17-27°C. Temperatura podÅ‚o\a powinna wynosić zimÄ… od
14-16°C, a wczesna wiosnÄ… 16-18°C. Dla przyÅ›pieszenia kwitnienia mo\na przez dwa
tygodnie od rozÅ‚o\enia liÅ›cieni utrzymywać jÄ… na poziomie okoÅ‚o12°C. Ni\sza temperatura
hamuje rozwój korzeni i pobieranie wody.
Pomidor ma wysokie zapotrzebowanie na wodę, szczególnie w okresie kwitnienia
i owocowania. Ograniczenie nawadniania po posadzeniu jest wskazane ze względu na rozwój
systemu korzeniowego. Zalecane jest nawadnianie kropelkowe lub inne, przy którym liście
pozostają suche. Deszczowanie ze względu na podatność na choroby nie daje pozytywnych
efektów.
Tab. 1. Optymalne temperatury powietrza w uprawie pomidora pod szkłem i folią (wg Skierkowskiego)
[2, s.253]
Temperatury(°C)
dzienne nocne
Okres
dni dni słoneczne i w czasie w czasie w okresie
pochmurne doświetlania doświetlania ciemności
Od siewu do pojawienia siÄ™
wschodów 22 25 22 25 22 25
Od wzejścia do pikowania 17 18 20 22 20 22 14 16
Od pikowania do
doniczkowania 17 18 20 22 20 22 14 16
Od doniczkowania do
posadzenia w szklarni 17 18 20 22 20 22 14 16
Od sadzenia do poczÄ…tku
kwitnienia 17 18 20 22 14 16
Od początku do końca
kwitnienia 20 22 22 26 16 18
Od końca kwitnienia do
końca owocowania 22 24 24 27 18 20
Początkowo pomidor pobiera mało składników pokarmowych, natomiast podczas silnego
wzrostu, kwitnienia i owocowania jego wymagania pokarmowe wzrastajÄ…. W czasie
zwiększonego zapotrzebowania nale\y zastosować nawo\enie pogłówne, jednak w ilości
niepowodującej zasolenia, ani nadmiaru składnika w podło\u lub po\ywce. Zalecane jest
przeprowadzenie analizy podło\a przed cyklem uprawowym i okresowo w trakcie uprawy.
Produkcja rozsady trwa około 6 tygodni. Pikowanie siewek odbywa się około 2 tygodni
po siewie, a pikowanie do doniczek po następnych dwóch tygodniach. Okresy te zale\ą
jednak w du\ym stopniu od stworzonych warunków termicznych i intensywności światła.
Nasiona często wysiewa się do skrzynek (na skrzynkę 50 x 35 cm potrzeba około 2 g
nasion), a następnie po ukazaniu pierwszego liścia pikuje się do skrzynek w rozstawie
5 x 5 cm. Po dwóch tygodniach, gdy liście zaczynają się stykać, pikuje się kolejny raz do
doniczek lub cylindrów o średnicy 8-10 cm.
Mo\na tak\e pikować od razu do cylindrów lub doniczek (jednokrotne pikowanie), jednak
powoduje to konieczność zajmowania du\ej powierzchni mno\arki często doświetlanej
i wzrost kosztów.
W celu zwiększenia odporności pomidorów na część chorób występujących w glebie
mo\na szczepić pomidory na podkładkach np.: Triton, KNFN, Maxifort, Beaufort i inne.
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
38
Sposoby uprawy
Najtańszym sposobem jest uprawa w gruncie szklarni lub tunelu, jednak często
niewłaściwe podło\e powoduje obni\enie plonu. Uprawa na stołach jest stosowana
w mniejszych gospodarstwach, gdzie sadzi się pomidory na stoły po wysadzeniu rozsad.
Uprawa w pierścieniach jest szczególnie korzystna w cyklu wiosennym, kiedy podło\e
szybciej ogrzewa w cylindrach ni\ w uprawie w gruncie. Cylindry mają najczęściej 20-22 cm
średnicy i 22-25 cm wysokości. Podło\e najczęściej stanowi torf, kompost korowy lub ziemia
kompostowa. Metoda torfowo wodna polega na ustawieniu cylindrów po kilka sztuk
w zagłębieniach wyścielanych folią i wypełnionych na wysokość 4-5cm po\ywką, która jest
sukcesywnie podawana. Uprawa na wełnie mineralnej polega na postawieniu rozsady
w cylindrach na macie z wełny mineralnej i podawaniu po\ywki przez system nawadniania
kropelkowego. Pomidory sadzi się do szklarni w ilości 3-3,5 szt./m2.
W czasie uprawy wykonywane są następujące zabiegi:
w celu zapewnienia roślinom optymalnych warunków nale\y je wiązać sznurkiem do
drutów rozciągniętych najczęściej na wysokości 170-200 cm,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]